Kezdőlap arrow Sportorvosi tanácsok arrow Reuma
 
Kezdőlap
Elérhetőségeink
Hírek
Egyesületünkről
Futballpályabérlés
Focisuli
Futballtornák
Tenisz suli
Táborok
Asztalitenisz
Szülinapok rendezése
Sportorvosi tanácsok
Közhasznúsági jelentés
Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Kiemelt linkek

Sportkatalógus

enaplo_120x240.gif

 
Reuma Nyomtatás
Reuma

Ezt a szerencsétlen kifejezést, mint ártalmas, káros történelmi terhet az orvostudomány az i. e. II. század óta mindmáig hordozza. Annak az idõnek nagy orvosa, Galenus úgy vélte, hogy a testnedvek (reuma = nedv) megromlása okozza a szervezet valamennyi betegségét, köztük a mozgásszervekét is.

 


Így maradt ránk megtévesztõ, félrevezetõ gyûjtõfogalomként mindmáig az ízületek, az inak, az izmok, a csontok, sõt az idegek fájdalmas megbete-gedésére utaló gyûjtõfogalom, a reuma. Noha reumatológiai tankönyvek és reumakórházak foglalkoznak a mozgásszervi betegségek gyógyításával, mégis célszerû volna törölni ezt a sok zûrzavart okozó fogalmat az orvostudomány szótárából. Sokan ugyanis ebbe a "reuma"-rengetegbe sorolják jól meghatározható mozgásszervi betegségüket, és a félrevezetõ öndiagnózis birtokában elmulasztják valódi betegségük okának keresését és gyógyítását is.

 

A három legfontosabb ízületi megbetegedést az alábbiakban ismertetjük.

Reumás láz

 

Elsõsorban a gyermek- és a fiatalkor betegsége. 25 éves koron túl igen ritka, 40 éves kor felett pedig csak szórványosan fordul elõ. 25 éves kor alatt viszont sajnos elég gyakori. Ezért a reumás lázat a fiatalok reumájának is mondják. Mivel rendszerint nemcsak egy, hanem több ízületre terjed ki, sokizületi gyulladásnak is nevezik.

 

Jellegzetes tünetei: ízületrõl ízületre vándorló fájdalom, piros, meleg duzzanat a beteg ízületnek megfelelõen és magas láz.

 

A betegséget kórházban kell kezelni. A kezelés gyulladáscsökkentõ gyógyszerek adásából áll. A reumás lázban vagy sokizületi gyulladásban szenvedõ gyermek bejelentési kötelezettség alá esik.

 

A bejelentett beteget a gondozóhálózat nyilvántartásba veszi, és további sorsát nyomon kíséri. A gondozás azért szükséges, mert az embereknek mintegy 13%-a - valószínûleg örökletes hajlam miatt - érzékeny bizonyos garatûri sztreptokokkusz-fertõzésekkel szemben.

 

Az elsõt követõ második fertõzés okozza tulajdonképpen a sokízületi gyulladást az érzékennyé vált szervezetben. gyulladásos jelenségek nemcsak az ízületekre, hanem a szívizomra, a szívbelhártyára is ráterjedhetnek. A gondozás célja tulajdonképpen az, hogy a szív részvételét, sérülését és az ebbõl származó szívbillentyû-bántalmat kivédje.

 

A szívbillentyû-bántalom ismertetésénél elmondottakból következik, hogy a szülõ kínos gonddal tegyen eleget a gondozó vagy a körzeti orvos utasításainak és ne mulassza el a fertõzés megelõzését szolgáló penicillin vagy más tabletták akár évekig tartó szedetését.

Krónikus ízületi gyulladás

 

Ez a betegség a fiatal felnõttek, tehát a 20- 30 év közöttiek betegsége. Noha a betegség okát mindmáig, biztosan nem ismerjük- bár sok jel szól amellett, hogy autoimmun eredetû, gyógyítása és gondozása terén jelentõs sikereket könyvelhetünk el.

 

A betegség lappangva kezdõdik. Elsõ jele általában a kézujjak utolsó perceinek duzzanata, fájdalmassága, merevsége. A fájdalmasság miatt a beteg ezt az ízületét nem használja, ezért az megmerevedik és a hozzá tartozó izmok elvékonyodnak, sorvadnak.

 

Néha az ujjak elgörbülnek, kihegyezõdnek és jellegzetes torz kéztartás fejlõdik ki. A folyamat sok esetben itt megáll, de sajnos nem mindenkinél.

 

Az ízületmerevedés több ízületre, gyakran nagy ízületekre is ráterjedhet, amelyek aztán kezelés nélkül megmerevednek és nagyfokú mozgáskorlátozottságot vagy éppenséggel mozgásképtelenséget okoznak. Éppen ezért a reumatoid izületi gyulladásban szenvedõ beteg mozgásképességének megõrzéséhez a körzeti, a reumatológus szakorvos és a eteg közös erõfeszítésére van szükség.

 

A különbözõ gyógyszeres, fürdõ- és tornakezelés mindig lassítja, sõt legtöbbször megállítja a betegség progresszivitását, és így, ha keletkezik is mozgáskorlátozottság, a legszükségesebb mozgások mégis megmaradnak.

 

Ehhez az szükséges, hogy a beteg évekig vagy akár évtizedekig állandó gondozásban, kezelésben részesüljön. Csakis ez a gondozás adhatja vissza a beteg munkavégzõ képességét.

 

Egyes elmerevedett ízületeket mûízülettel, ízületi protézissel mûtéti úton lehet helyettesíteni, és így a mozgásképességet helyreállítani.

 

Külföldön és újabban hazánkban is sok segítséget kapnak az ilyen betegek az úgynevezett önsegélyezõ kluboktól, amelyekben rendszeresen találkoznak, kicserélik tapasztalataikat, segítenek egymáson, és nemritkán orvos irányításával sok felesleges és eredménytelen csodakúrától menekülnek meg. Az ilyen önsegélyezõ csoportok nemcsak hiteles tájékoztatást adnak a betegségrõl, hanem segítenek az esetleges új foglalkozás elsajátításában is .

 
< Előző   Következő >
 
Partnereink


Keve Általános Iskola

LANCAST

 Kérjük, támogasson minket adója 1%-ával!


TISZTELT SZÜLŐK ÉS SPORTTÁRSAK,
KÉRJÜK, HOGY AKINEK FONTOS AZ EGYESÜLET
FENNMARADÁSA, ADÓJÁNAK 1%-ÁT AJÁNLJA FEL
SPORTESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE ÉS A PÁLYAFELTÉTELEK JAVÍTÁSÁRA!
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:

CSILLAGHEGYI MOZGÁS ÉS SZABADIDŐ SPORTEGYESÜLET
KEDVEZMÉNYEZETT ADÓSZÁMA: 18126381-1-41

Előre is köszönjük a szülők, gyerekek nevében.
NYILATKOZAT LETÖLTÉSE
Hírsarok
Látogatottság